Science Fiction Bøger

Selv om der et par danske forfattere af science fiction, skal science fiction læses på engelsk. I Danmark er der et par gode boghandlere, specielt Fantask, men Politikens Boghandel har også et pænt udvalg. De ligger begge i København, men sender gerne over hele landet.

Det bedste forlag er det amerikanske DelRey, og så kan man ikke komme uden om den største boghandel på nettet: Amazon. Begge har gode søgemaskiner og desuden beskrivelser af bøgerne.
Linket til Amazon er til England, hvor der dels gives pris incl. dansk moms og dels er hurtigere levering end fra USA.

Til sidst vil jeg fremhæve min favoritforfatter; den desværre afdøde Robert A. Heinlein. Han har som ingen anden skabt og vedligeholdt troen på at menneskets fremtid er i rummet og personerne i hans mange bøger har en indstilling til livet, som alle burde stræbe efter at have.

Min bogsamling spænder meget vidt, men de bedste bøger, jeg har læst, har først og fremmest forfatternes evne til at gøre deres univers levende for læseren som fællesnævner. Forfatterne kan kort og godt fortælle en god historie.

Dernæst er det hovedsagelig universer, hvor menneskeheden måske ikke er den eneste race, men i hvert fald hovedpersonernes race, der interesserer mig. Specielt universer, hvor teknikken er særdeles avanceret, men hvor mennesker - på trods af det høje teknologiske stade - stadig er gode, onde, intelligente og dumme.

Endelig er personerne en blanding af gode, gammeldags helte og personer, der har en klar, ofte stærkt anti-autoritær livsfilosofi og som konsekvent lever efter den.

Der er et par steder på nettet, der fortæller mere om SF. Først og fremmest SF lovers, der har meget om bøger, forfattere, film m.m og Syfy.com, der er hjemmesiden for den amerikanske TV-kanal.

Der også en mange forfattere, der har lagt (desværre langt fra alle forfatternes værker) komplette romaner ud på nettet til gratis download.

Favoritforfattere (alfabetisk):

 


Adams, Douglas

Hovedværket er The Hitchhiker´s Guide To The Galaxy.

En trilogi i oprindelig fire, nu fem (sic!) dele, der trods et klart engelsk præg, virkelig sætter fantasien på prøve. Gode og morsomme ideer, der næsten altid overrasker læseren.

 


Asimov, Isaac

Asimov, der desværre døde i 1992, var utroligt produktiv og skrev essays, videnskabelige artikler, fantasy og science fiction og lagde navn til (og redigerede i nogle år)  Isaac Asimov´s Science Fiction Magazine. Han skrev en del bøger om humanoide robotter, de cybernetiske love, der styrede deres adfærd og om robotter og menneskers tilpasning til hinanden. Hovedværket er dog Foundation (eller på dansk: Stiftelsen), der startede som en trilogi, men senere fik en forhistorie (Prelude to Foundation) og to efterfølgende bøger (Foundation´s Edge & Foundation and Earth). Foundation er en rigtig god historie, der foregår i et univers, hvor mennesket er eneste intelligente race. Historien har mange levende personer og gode beskrivelser af fremtidig teknologi og videnskab.

 


Brin, David

Brin, der fik sin første roman udgivet i 1980, var en virkelig positiv overraskelse for mig, da jeg købte min første bog af ham i 1995. Sundiver, der udover at være en virkelig god historie, præsenterede et univers, hvor mennesket ikke alene var én af mange intelligente racer, men også forsøgte at opløfte chimpansen og delfinen til intelligent stade og give dem mulighed for at kommunikere på lige fod med mennesker. En ny idé, som har resulteret i et par Uplift-trilogier og er fremragende læsning.
En anden bog er
The Practice Effect, der foregår på en verden, hvor ting skabes ved at blive brugt. Igen er original idé, der er grundlag for en rigtig god historie. Den eneste af hans romaner, der ikke rigtig fængede, er Glory Season.

 


Chalker, Jack L.

En meget produktiv forfatter, der skriver gode, "quest"-agtige historier. Både bøgerne, der foregår på "Well Of The Souls" -planeten (Brøndplaneten på dansk), The Quintara Marathon, GOD I.N.C., Rings Of The Master og senest The Wonderland Gambit er historier om mennesker, der skal gå grueligt meget ondt igennem, før de når deres mål. Historierne er dog alle rigtig godt skrevet og læseren kommer godt "ind under huden" på personerne. JLC har også sin egen hjemmeside.

 


Hamilton, Peter F.

En britisk forfatter, der meget levende fortæller om et univers, hvor mennesker har koloniseret rigtig mange planeter og både mennesker og rumskibe har både intelligens og særlige egenskaber/evner.

Den første bog, jeg læste: The Reality Dysfunction, gav mig stærke drømme i mange dage.
Kan klart anbefales.

 


Heinlein, Robert Anson

RAH er min favoritforfatter. Han døde desværre, 80 år gammel, i 1988. Hans mest produktive periode var i 50'erne og 60'erne, hvor han skrev mange bøger, der nærmest må betegnes som gode, gammeldags drengebøger. Eventyr, hvor teenage-drenge blev involveret i det ene rumeventyr efter det andet. Da jeg begyndte at læse dem i midten af 80'erne (da jeg selv var først i 20'erne) ville jeg have givet alt for at have været en af de drenge, og i dag giver de mig stadig eventyrlyst og tro på menneskets fremtid i rummet. Bøger som The Number Of The Beast, The Cat Who Walks Through Walls, The Man Who Sold The Moon, The Moon Is A Harsh Mistress og min favorit: Time Enough For Love er eksempler på senere værker. I dem finder og genfinder man personer, der i den ene bog er hovedpersoner og i en anden velkomne bipersoner.
Den livsfilosofi, Lazarus Long lægger for dagen, specielt i Time Enough For Love, er en jeg forsøger at efterleve. Jeg kan dog ikke efterleve den så langt, at jeg kan gøre, som en af de mange udtalelser, RAH har tillagt LL:
When a place gets crowded enough to require ID's, social collape is not far away. It is time to go elsewhere. The best thing about space travel is that it made it
possible to go elsewhere.

Til sidst et akronym, mange danskere tilsyneladende har glemt: TANSTAAFL (There Ain't No Such Thing As A Free Lunch).

 


Herbert, Frank

Selv om Herbert ikke har været en særlig produktiv forfatter, har han dog begået et storslået værk, nemlig Dune. Over 6 bind beskriver han et univers, hvor en udbredt religiøs sekt's naturlige avlsprogram for at frembringe en mand, der kan se ind i fremtiden, ikke ligefrem giver det resultat, de har ønsket. En god historie, der i et galaktisk imperium med mange politiske intriger, beskriver avanceret teknologi, men primært hvilke egenskaber, mennesket er i stand til at opnå med sin hjernes kraft.

Hans søn Brian har både alene og sammen med andre forfatterer udgivet en række bøger, der foregår både før og efter Dune-serien.
De absolut også læseværdige.

 


Weber, David

En meget produktiv forfatter der siden 1992 har skrevet om især slag mellem rumskibe. På hjemmesiden kan du bl.a. finde beskrivelser af rumskibene, deres størrelser og indretning.

Den bedst kendte del af hans produktion er serien om Honor Harrington; en kvindelig officer, der i bedste Hornblower-stil  følges i karrieren fra kadet til admiral.
Det er dog langt fra kun omhu med tid og afstand i rumslag, der karakteriserer hans værker-han beskriver også planeter og især personer og deres interaktion rigtig levende.

Han er også foregangsmand for at udgive gratis bøger på nettet.
Hans filosofi er at man kan downloade og læse hele bøger og at det som oftest vil resultere i køb af den fysiske bog.
Når det ikke sker, har forfatteren jo ikke tabt noget!

 

NBA